Upwork Test Answers: Get all the correct answers of most recent and possible Upwork Tests A to Z (Updated on Jan, 2016)
Cover Letter Templates: These cover letter samples are not only for Upwork job, but also you will have some idea about your real life job
 
Freelance Profile Overviews: Different Profile samples and overviews of experts, advanced and intermediate level freelancers
For Newbie of Upwork: Upwork Help - How to apply for a job in Upwork with 10 most important articles about Upwork

A to Z View - All Upwork Test Answers

Mechanical Engineering Test Answers

This test is a Upwork's Miscellaneous Certifications category test. Here you will find most recent Upwork test questions and correct answers of Upwork Mechanical Engineering test.

You can search your desired answers of the Upwork Mechanical Engineering test by pressing Ctrl + F  button.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1. Which among the following is also known as croning process in which cast parts are produced with dimensional tolerances as low as ±0.2 millimeters.
 Answers: • Shell casting

 2. Calculate the moment of a 20 newtons force at 10 meters perpendicular distance from the point about which the moment is required.
 Answers: • 200 newton meters

 3. Which of the following devices is used for atomizing and vaporizing the fuel before mixing it with air in varying proportions?
 Answers: • Carburetor

 4. If Q is energy, W is external work done and E is internal energy then, According to the first law of thermodynamics, energy Q is equal to:
 Answers: • Q = W + E

 5. Which branch of engineering mechanics deals with the force which acts upon bodies at rest?
 Answers: • Statics

 6. Calculate the centrifugal force for a body moving in a circular path, given that the mass of the body is 10 kilogram, its angular velocity is 10 radians per second and the radius of the circular path is 10 meters.
 Answers: • 10000 newtons

 7. Which among the following is the correct range of value for the included angle of a V-belt?
 Answers: • 30º to 40º

 8. Which among the following is a spring controlled governor?
 Answers: • Hartnell governor

 9. Which among the following plant layout is known as 'functional layout' or 'analytical layout'?
 Answers: • Process layout

 10. Which among the following types of chips is usually produced during the machining of brittle materials?
 Answers: • Discontinuous chips

 11. According to the Boyle's law:
 Answers: • pressure is inversely proportional to volume.

 12. The compression ratio of a diesel engine is:
 Answers: • 15 to 25

 13. Calculate the specific heat of a gas at constant volume, given that the mass of the gas is 100 kilograms, the initial temperature of the gas is 20 kelvins and the final temperature of the gas is 50 kelvins. The total heat supplied to the gas is 105 kilojoules.
 Answers: • 35 joules per kg per kelvin

 14. The petrol engine works on ___________.
 Answers: • Otto cycle

 15. In which, among the following systems, does no heat or work cross its boundary?
 Answers: • Isolated system

 16. A couple of two bodies produces which type of motion?
 Answers: • Rotational motion

 17. Up to which point in a stress-strain curve is Hooke's law applicable?
 Answers: • Yield point

 18. A solar collector receiving solar radiation at the rate of 0.6 kW/m2 transforms it into the internal energy of a fluid at an overall efficiency of 50%. The fluid heated to 350 K is used to run a heat engine which rejects heat at 313 K. If the heat engine is to deliver 2.5 kW power, the minimum area (in sq. meters) of the solar collector required would be:
 Answers: • 8.33

 19. In which type of welding is a mixture of Iron oxide and Aluminum used?
 Answers: • Thermit welding

 20. The forces which meet at one point but whose lines of action lie on different points are known as ______________.
 Answers: • Co-planar non-concurrent forces

 21. Calculate the value of crippling load of a specimen, given that the crushing stress is 160 newtons per square meter, cross sectional area is 80 square millimeters, Rankine's constant is 1, length of column is 1 millimeter and the value of radius of gyration is also 1.
 Answers: • 6400

 22. How many revolutions of crankshaft does it take to complete one working cycle in a four stroke engine?
 Answers: • 2

 23. Which type of thread is used in bench vices in manufacturing units?
 Answers: • Square thread

 24. Which type of sand is used on the face of the pattern before molding?
 Answers: • Parting sand

 25. In which, among the following governing methods, is a control valve fitted in the fuel delivery pipe in order to control the quantity of fuel mixed in the charge?
 Answers: • Quantitative governing

 26. In which among the following wage incentive plans is the worker paid according to the number of units of work produced by him?
 Answers: • Straight piece work system

 27. In which, among the following engine strokes, is the firing of the vaporized fuel carried out?
 Answers: • expansion stroke

 28. The process to improve the fatigue resistance in metals by producing compressive stresses in its surface is known as ________.
 Answers: • cold peening

 29. Due to which of the following properties does molding sand adhere to the sides of the molding box?
 Answers: • Adhesiveness

 30. Calculate the number of joints in a chain if the number of links is 5.
 Answers: • 5.5

 31. Calculate the strain in a material whose original length before undergoing strain is 10 centimeters and the length after undergoing strain is 100 centimeters.
 Answers: • 9

 32. What is the significance of the above given symbol in work study technique?
 Answers: • Inspection of materials

 33. In which, among the following scavenging methods, are the inlet and the outlet ports situated on the same side of the engine cylinder?
 Answers: • Loop scavenging method

 34. The resultant of two forces A and B is Q. If A is doubled and the new resultant is perpendicular to A, then:
 Answers: • A=Q

 35. Calculate the mechanical efficiency of an engine whose brake power is 20 watts and indicated power is 40 watts.
 Answers: • 50%

 36. ___________ is an opening through the cope.
 Answers: • Riser

 37. If the motion between a pair takes place in more than one direction, then this kind of motion is termed as ___________.
 Answers: • incompletely constrained motion

 38. The work measurement technique is concerned with:
 Answers: • the processes to simplify the production work.

 39. What is the value of universal gas constant in SI units?
 Answers: • 8.314 joules per kilogram mole kelvin

 40. A process in which gas is heated such that the product of its pressure and volume remains constant is known as _______.
 Answers: • isobaric process

 41. Which type of welding is obtained if there is an excess of acetylene?
 Answers: • Reducing flame

 42. In a simple harmonic motion, number of cycles produced per second is known as:
 Answers: • frequency.

 43. Calculate the frictional power of an engine if the indicated power is 10 watts and the brake power is 5 watts.
 Answers: • 5 watts

 44. The allowance provided on patterns which are used for castings in which contraction is not uniform is known as _________.
 Answers: • machining allowance

 45. If we have to choose a grinding wheel having the least hardness, which grade of grinding wheel should be chosen?
 Answers: • Grade A to H

 46. Calculate the torque for a solid shaft having a radius of 10 millimeters and torsional shear stress of 112 newtons per square millimeter.
 Answers: • 175840 newton millimeters

 47. _____________ is the operation of enlarging a previously drilled hole.
 Answers: • Boring

 48. Two springs having stiffness 5 and 10 respectively are connected in series. Calculate the combined stiffness of the two springs.
 Answers: • 10/3

 49. What is the value of entropy of a substance at absolute zero temperature?
 Answers: • 0

 50. If M - bending moment, I - moment of inertia, E - young's modulus of elasticity and R - radius of curvature then, which of the following is the correct bending equation for a beam?
 Answers: • M/I = E/R

 51. The milling operation of producing surfaces of irregular shape is known as:
 Answers: • Form milling

 52. What effect does the grain size of a cutting tool have on the tool life?
 Answers: • Tool life increases

 53. Within which angular range is the shear stress maximum if a body is subjected to tensile stress in one plane?
 Answers: • 45º and 135º

 54. _______________ is a beam having its end portion extended beyond the support.
 Answers: • Overhanging beam

 55. ___________ is that type of motion in which there is reduction in amplitude over every cycle of vibration.
 Answers: • Damped vibration

 56. Calculate the circular pitch of a gear whose pitch circle diameter is 12.74 millimeters and the number of teeths on gear wheel are 20.
 Answers: • 2 millimeters

 57. The shortest time in which an activity can be completed is known as:
 Answers: • optimistic time

 58. Which type of organization among the following has a straight flow of authority within a single unit?
 Answers: • Line organization

 59. The smallest circle drawn to the cam profile is known as ________.
 Answers: • base circle

 60. Calculate the coefficient of friction of a body whose limiting friction of which is 10 newtons and the value of the normal reaction is 5.
 Answers: • 2

 61. Calculate the angular velocity of a body whose rotations per minute is 60.
 Answers: • 6 radians per second

 62. In a programmed evaluation and review technique, if the slack of an activity is negative, then what can be stated for the project completion?
 Answers: • Additional resources are required to complete the project in time.

 63. __________ is the angle made by the face of the tool and the parallel plane to the base of the cutting tool.
 Answers: • Rake angle

 64. What type of gear is used to transmit power at constant velocity ratio between two shafts the axes of which intersect at an angle?
 Answers: • Rack and pinion gear

 65. Which technique among the following is known as 'time phase of loading'.
 Answers: • dispatching

 66. The process of heating the metal to the plastic state followed by application of pressure to form the molten metal into desired shape is known as ________.
 Answers: • hot extrusion

 67. The radius of a shaft is 5 millimeters. The shear stress on that shaft is 50 newtons per square millimeter and the polar moment of inertia is 10 (millimeters)4. Calculate the twisting moment on that shaft.
 Answers: • 100 newton millimeters

 68. If L is the length of the journal and d is the diameter of the journal then, in a square bearing:
 Answers: • L ≠ d

 69. The bolt and nut is an example of a:
 Answers: • screw pair

 70. In involute gears the pressure angle __________ as the gear engages or disengages.
 Answers: • remains constant

 71. The broaching operation in which the workpiece moves across the stationary tool is known as _______.
 Answers: • surface broaching

 72. Calculate the coefficient of friction of a body whose limiting friction is 10 newtons and the value of the normal reaction is 5.
 Answers: • 2

 73. The ability of a material to embed small particles of dust, grit etc. is known as ___________.
 Answers: • embeddability

 74. A jig is a device which is used to:
 Answers: • hold and locate a workpiece as well as guide and control cutting tools.

 75. What is the value of the point angle of a twist drill?
 Answers: • 118º

 76. Calculate the economic order quantity of a plant in which the total raw material utilized per year is 1600 tonnes, procurement cost per order is $1000 and the annual inventory carrying cost per item is $10.
 Answers: • 565.68